January 14, 2010

70’s --- Ecorebels





Door de Flop Ecologie en de activisten van Greenpeace had de groene kleur haar plaats veroverd in de sfeer van rebellie en contra-bewegingen. Een logisch gevolg dus dat er ook aandacht ging naar het ware groen, met name de fauna en flora. In de 70’s kreeg de natuur alsmaar meer aanhang bij een subgroep, met name de kinderen. Groen en natuur werd de manier bij uitstek voor kinderen en jongeren om zich als kind af te zetten tegen de ouders. Iets wat voor die leeftijdsgroepen in die tijd niet meer dan normaal was. Vandaag heeft die groep kinderen en jongeren veel minder nood aan rebellie tegenover ouders en ‘volwassenen’ (ook al kan ik de hedendaagse animatiereeks Kids Next Door waar kinderen eeuwig de strijd aangaan tegen de grote mensen best wel pruimen).
Na een aflevering van bijvoorbeeld ‘De Kat’ op BRT de woensdagnamiddag (in ’73 met heruitzendingen in ’79, 82 en ‘93) stormden alle kinderen naar buiten om alle vervuiling van de volwassenen te lijf te gaan. De ‘grote mensen’ waren namelijk de boosdoeners en verantwoordelijk voor de vervuiling van de wereld. 
Op dat ogenblik dekte het woord ‘vervuiling’ een andere lading aangezien het vooral ‘chemische vervuiling’ betrof. 
De Kat maakte als ecoridder de jonge meute zo enthousiast dat ze de dikke, zwarte rookpluim uit de uitlaat van zijn brommertje (niet te verwarren met de Batmobiel) helemaal niet zagen, laat staan het als vervuiling zagen. 
Ecologie maakte stilaan integraal deel uit van het maatschappelijke onrecht in de wereld, samen met kerwapens en oorlog. De jonge rebellen gingen de wereld veranderen...






No comments:

Post a Comment