January 14, 2010

The future: van Efficology naar True Ecology




Een eerste concrete stap naar ecologie ligt in het efficiënter gebruiken van de middelen. Als u met uw wagen -een symbool van CO2-uitstoot- dubbel zo ver kan rijden voor hetzelfde volume brandstof, dan bent u ecologischer. Het is een essentiële fase van ‘efficoloy’ die ons eerst en vooral tijd koopt om na te denken over ware toekomstecologie. Het is een sprookje te veronderstellen dat de hele wereld zich in korte tijd kan converteren tot een waar ecologisch gebeuren; de verandering zou de bruusk zijn en net na de start al blokkeren. Efficology daarentegen stelt ons in staat om stilaan te evolueren naar echte ecologie en de fase van efficology zelf heeft nog een lange weg af te leggen. De mogelijkheden en het potentieel om efficiënter om te gaan met energiebronnen en grondstoffen zijn nog enorm.
Maar de toekomst van het ware ecologisch denken ligt voorbij efficology en ligt evenmin in een vermindering van onze consumptie. Het zit niet in de aard van de mens om te consuminderen -nog zo’n hip woord zonder inhoud-. Mensen houden van welvaart en in zekere zin ook van overdaad; overdaad is de beste bescherming tegen tekort en het ligt nu eenmaal in onze natuur om liever te veel goede dingen te hebben dan te weinig.
Neen, de toekomst ligt nog een eind van ons af; cradle-to-cradle ecologie, alle energie uit hernieuwbare bronnen, recyclage van grondstoffen op een verantwoorde manier. De fase van fakology niet te na gesproken zijn econology, ecolreligion en efficology fundemantele stappen in het lange proces van de mensheid naar ecobewustzijn. Het is onmogelijk om plots een globale jump te verwachten waarbij auto’s milieuneutraal zijn en vliegtuigen niet alleen in de lucht maar ook op lucht vliegen.
Zo is een perpetuum mobile tot nader order onmogelijk aangezien elke beweging energie ‘consumeert’. Er is bijgevolg altijd ‘verlies’ in volkstermen. We kunnen ons dan ook niet inbeelden dat de aanwezigheid van 6.800.000.000 mensen op de vaste grond van de wereld (vaste grond maakt nog geen 30% uit van de aardoppervlakte) geen invloed zal hebben op de totale ecologie. Alleen al door de ruimte die we met z’n allen innemen.
De toekomst van ecologie en het groene denken ligt niet alleen in de toenemende energienormen, quick & dirty ecotaksen of zelfs passiefhuizen. Elk zichzelf respecterend ingenieur weet maar al te goed dat een passiefhuis geen enkele garantie biedt op minder energieverbruik. Omdat energieverbruik een menselijk gegeven is. Een passiefhuis waar vlijtig met drinkwater geknoeid wordt, is even fake als de huidige hybride wagens. Een passiefhuis waarvan de eigenaar als nog de verkeerde energiebronnen gebruikt zoals een oude houtkachel evenzeer. Om nog maar te zwijgen van het aloude vuurtje stoken in de tuin om het biosnoeihout snel te laten verdwijnen. Evenzeer een doodsteek voor de natuur.
Kortom, de toekomst van ecodenken ligt ook in ecogedrag. En ons gedrag zal niet fundamenteel veranderen. We zijn een homo mobilis en zullen ons blijven verplaatsen. We zijn omnivoren en zullen vlees blijven eten. We zijn mensen en hebben nood aan zekerheid en veiligheid -dus overvloed- en aan een dak en warmte, reizen en de wereld zien. Ware ecologie ligt nog ver voor ons, maar we werken er aan. Maar net zoals Mozes 40 jaar door de woestijn ronddoolde zodat er een generatie (volgens de verhaaltjes een slechte generatie in God’s ogen) kon verdwijnen met het verkeerde gedrag, zal ware ecologie ook nog verschillende decennia nodig hebben om een echt ecogedrag aan te kweken. Maar alle hoop op ecogedrag stellen, is utopisch. We moeten mensen de middelen geven om hun leven te leiden zoals ze willen, maar op een ecologisch manier. Leven zonder elektriciteit is bijvoorbeeld ondenkbaar, dus 100% groene stroom is de toekomst, niet alleen maar klanten aanzetten tot energiezuinig gedrag. Zou het fout zijn om volop energie te verbruiken als ze 100% groen was?
7 Miljard monden voeden -al heeft de ene mond al meer toegang tot voedsel dan de andere- is geen evidentie. Ook al staan we daar niet altijd bij stil. Want ondanks de nabije ecotoekomst die vooral onze economie en consumptiemanier zal wijzigen, weten we ook dat ecologie over enkele decennia een andere, zo niet nog veel moeilijkere discussie zal initiëren. Want net zoals overvloed een fundamenteel natuurlijke drang is, wil de mensheid zich ook voortplanten en voorgepland zien in klein- en achterkleinkinderen. De UN heeft verschillende inschattingen betreffende de toekomst van de wereldbevolking. In de laagste inschatting zal de wereldbevolking beginnen af te nemen over een 20-tal jaar. Maar in haar hoogste inschatting blijft de bevolking groeien.


Of we nu vlees of groenten eten, op een bepaald moment kan moeder aarde niet meer volgen. Mensen zijn intelligente wezens en kunnen zoiets zien aankomen. Zolang het bepaalde delen van China zijn, is het ver ons bed, maar de vraag is of de mens er dan ook klaar voor zal zijn om wereldwijd te raken aan de meest fundamentele strategie van het leven: voortplanting. Louter ten voordele van de ecologie...


          1. FloP Ecology


No comments:

Post a Comment